Játszóvilág Egyesület

A Játszóvilág Egyesület célja, hogy fölhívja a figyelmet az együttjátszás és a fejlesztő játékok szerepére a gyermekek és családok életében. Fontosnak tartjuk a gyermekek szellemi, szociális és érzelmi fejlődését és meggyőződésünk, hogy ehhez nagyban hozzájárulnak a kreatív fejlesztő játékok és a közös játszással eltöltött idő. Ezt szakmai kiadványokkal is alátámasztjuk, illetve kampányaink és pályázataink segítségével fölhívjuk az emberek figyelmét ennek jelentőségére.

Facebook

Friss topikok

Címkék

1930-as évek (1) 1950-es évek (2) agresszió (1) ajándék (1) általános iskola (1) angyal (1) babaház (1) babák (1) Barbie (1) barkácsolás (1) barlang (1) betű (1) cérna (1) család (3) dekoráció (1) drót (1) egészség (1) ellenpélda (2) Építőjáték (1) építőjátékok (1) fejlesztés (8) fejlesztő játék (1) Fejlesztő játékok (3) fejlesztő játékok (4) fejlődés (1) fenyőfa (1) festés (1) fiatal (1) finommozgás (1) Forbes (2) G.I.Joe (1) gimnázium (1) gomb (1) gyakorlás (2) gyakorlat (1) gyerek (14) gyerekek (2) gyermek (5) gyöngy (1) gyurma (1) hivatás (1) hobbi (1) hópehely (1) hullahopp (1) írás (1) iskolas (1) játék (15) játékkatonák (1) Játékok (1) játékok (2) játékprogramok (1) Játéktörénet (1) Játéktörténet (4) játéktörténet (3) kaland (1) kapcsolat (1) karácsony (3) karácsonyfa (1) karácsonyfadísz (1) készségfejlesztés (2) keszsegfejlesztes (1) készségfejlesztő játék (1) kikapcsolódás (1) kirándulás (1) kisbaba (2) Klasszikus játékok (1) kontroll (1) kreativitás (1) Kreativitás (1) Kreatív játékok (3) Legendás játékok (1) Lego Friends (1) lélek (1) Magyarország (1) Matematikai készség (1) megoldás (1) Mikulás (1) Nemi szerepek (1) nevelés (4) olló (1) olvasás (1) önfegyelem (1) önkontroll (1) origami (1) ősz (1) óvoda (3) óvodás kor (1) pályaválasztás (1) Papír (1) papír (1) pszichológia (3) ragasztó (1) rajzolás (2) retró (2) rossz (1) rosszalkodik (1) segítésg (1) sport (1) szabadidő (3) szakember (2) számítógép (1) szerepjátékok (1) színezés (1) szókincs (1) szülő (1) tanácsadás (1) tanulás (3) tanuló (1) Társasjáték (1) technika (1) tél (1) televízió (1) Térlátás (1) TOTY (1) Toy Industry Association (1) tudományos játék (1) túra (1) ünnep (1) ünnepek (1) videojáték (1) vízesés (1) zaj (1) Zsírkréta (1) Címkefelhő

A játékipar Oscar-díja

2013.10.31. 18:36 Játszóvilág Egyesület

A TIA (Toy Industry Association) amerikai nonprofit egyesület idén is megjutalmazza az év legjobb játékszereit. Mostanra lezárult a 2014-es verseny első szakasza: összesen 523 nevezés érkezett, mintegy 153 cégtől. Addig, amíg arra várunk, kik lesznek közülük a befutók, 2013 győztesei között tartunk terepszemlét: milyen kreatív és izgalmas játékokkal múlathatták a gyerekek a szabadidejüket a hamarosan véget érő esztendőben?

 

legofriends2.jpg

A TIA egyesülete olyan vállalatokat foglal magába, amelyek korosztályi megkötések nélkül a gyerekek szórakoztatását és a játékgyártás magas színvonalúvá tételét tűzték ki célul. Éppen ezért a legfontosabb számukra, hogy a biztonsági előírásoknak megfelelő játékok közül válogassanak a szülők és a gyerekek egyaránt. Ebben a szellemiségben már hosszú évek óta rendezik meg a játékipar Oscar-átadójának is nevezett TOTY – Toy Of the Year Awards megmérettetést, ahol több kategóriában is győztest hirdetnek. Például évente díjat kap a közönség kedvence vagy a legjobb szabadidős termék. Ahogyan külön díjazzák a fiúknak, a lányoknak készülőeket vagy a csecsemőknek szántakat, valamint a tanulást segítő darabokat is. Ami pedig igazán nagyszabásúvá teszi a TOTY-t, az az, hogy annak is figyelmet szentel, hogy a díjazottak innovatívak és egyediek legyenek. Nem volt ez másként 2013-ban sem.

Tavaly az év játéka, a Magyarországon is jól ismert Lego Friends lett, a Lego csapatától. Ezen kívül különösen izgalmas a babajáték és az inniváció kategória nyertese. Habár ezek itthon nem beszerezhetőek, mégis megéri róluk beszélni.

Az újszülötteknek, kisbabáknak szánt játékok közül a hazai körökben kevésbé ismert Cloud b elalvást segítő teknősbékája, a Tranquil Turtle lett a befutó. Gyártója külön a legkisebbeknek tervez: a teljes érzékelési skála felébresztése a céljuk, ezért játékaikkal az érintés, a látvány, a hangok és a szagok megtapasztalását nyújtják.

Figyelemfelkeltő a tavalyi év innovációs játéka is, ami a Crayola digitális fénytervező- és lejátszó eszköze, a Digital Light Designer volt. A kreativitását próbára tevő játékkal rajzolhat a nagyobb korosztály, majd az elkészült munkát életre is keltik egy animációval, mivel a Crayola a vizualitást, a kreativitást és a gondoskodást szeretné hirdetni termékeivel.

A rendezvény ugyan Magyarországtól messze, New York városában zajlik, mi mégis kíváncsian várjuk, hogy idén is üdvözölhetünk-e hasonlóan izgalmas újdonságokat a győztesek között.

Szólj hozzá!

Címkék: játék Magyarország TOTY Lego Friends Toy Industry Association

Ha a gyerek unatkozik…

2013.10.18. 14:28 Játszóvilág Egyesület

Vannak olyan játékok, amik nem kerülnek pénzbe, bárhol és bármikor elő lehet őket venni és ráadásul fejlesztő hatásukról is híresek. Vagy éppen elterelik a gyerekek figyelmét arról, hogy hosszú perceket kell várniuk, egy étteremben, míg megérkezik a vacsora…

boredom.jpgKülönösen hasznos lehet egy-két játék a szülők tarsolyában, ha az étteremben, egy hosszú vonatúton, a buszon ülve, sorban állás közben vagy akár a leckeírás után elunják magukat a gyerekek. A nyűgös kicsiket pedig senkinek sem kell bemutatni, jobb ezt az állapotot elkerülni, inkább foglaljuk le őket. Kezdetnek javasolunk pár egyszerű játékot.

1. A szókereső: Egyezzünk meg a gyerekekkel egy kulcsszóban, kezdjünk el nyugodtan beszélgetni és néha-néha fűzzük bele a mondandónkba az adott szót. Innentől kezdve lehet versenyezni melyik gyerkőc figyel fel rá hamarabb - vagy, ha egy gyerekkel vagyunk: hányszor találja el azt.

2. Gondoltam egy tárgyra…: A találós kérdések, rejtvényfejtések is hasznosak lehetnek. Kérjük meg a gyerkőcöt, hogy válasszon ki egy tárgyat, ami a környezetében van és írja körül, mondja el pár tulajdonságát, de semmiképpen se nevezze meg azt. A szülők feladata lesz, hogy kitalálják, mire gondolt. Ez a játék akár fordítva is működhet: keressenek a felnőttek egy tárgyat. Ezúttal a gyereken a sor: vajon eltalálja mire gondoltunk?

3. Valami hiányzik: Az éttermekre szabták a következő játékot, amit bár nem lehet sokáig húzni, pár percre biztosan eltereli a legtürelmetlenebbek figyelmét is a várakozás unalmas perceiről. Kérjük meg a kicsit, hogy vizsgálja meg alaposan, mi van előttük az asztalon, majd mondjuk nekik, hogy csukják be a szemüket, közben valamit észrevétlenül dugjunk el. Kezdődhet a találgatás: mi tűnt el az asztalról?

4. Betűfelfedező: A legtöbb nyilvános helyen, legyen szó akár állomásról, bankról vagy étteremről, van valamilyen szórólap vagy reklámanyag. A feladat adott: nevezzünk meg különböző betűket, adjuk egy tollat a gyerekek kezébe és indulhat is a betűvadászat. Talán egyszerűnek tűnik a játék, mégis hatásosan leköti a gyerkőcök figyelmét.

Próbáljátok ki bátran az itt leírt négy játékot, de akár együtt is gondolkodhat a család. A gyerekeknek sokszor csak egy kis ösztönzés hiányzik ahhoz, hogy nagyon kreatív ötletekkel álljanak elő.

Szólj hozzá!

Olvass, ne olvass? – Olvass!

2013.10.15. 14:17 Játszóvilág Egyesület

Azt hihetnénk az olvasással csak a gyerekek szókincse fejlődik, pedig ennél jóval több haszna van. Bemutatjuk, hogy miért érdemes már egészen kis korukban hozzászoktatni őket az esti mesélés rituáléjához.

bookforchildren.jpg

A gyerekek életében, fejlődés szempontjából az első pár év különösen meghatározó. Ebben a korban kezdődik meg a beszédfejlődés, a képzelőerő kibontakozása és a szociális kapcsolatok kiépülése, ezért fontos, hogy a kicsik jó alapokat kapjanak.

Kétéves korig a képeskönyvek a legideálisabbak, és mesekönyvre sincs feltétlenül szükség. Annyira fogják élvezni a környezetükről szóló történeteket, mintha azokat könyvből olvasnánk. Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy a kitalált mese könnyen befogadható és követhető legyen, célszerű ismerős szereplőkkel és helyszínekkel kezdeni a mesélést.

Arra is bíztathatjuk a gyerekeket, hogy maguk fogjanak neki a mesegyártásnak. Később pedig már lehet a több helyszínen játszódó, több szálon futó és több szereplővel dolgozó történetek közül is válogatni.

Az óvodás kor felé haladva egyre nyitottabbak lesznek a gyerekek a könyvekre, és arra is, hogy saját maguk olvassanak. Először az állatmesék vagy a népmesék közül kerülhetnek ki a kedvenceik. A gyermekek fokozatosan, ezeken keresztül ismerik fel az események közötti összefüggéseket, bizonyos idő eltelte után megtanulják értelmezni a történeteket és a bennük lévő kapcsolatok szerkezetét is átlátják. Persze ebben a korban is nagyon jó, ha fejből mesélünk nekik.

A mesék általában az értékrend alakulására is hatással vannak: a legtöbb történet morális, erkölcsi tanulságtételként szolgál. A jók megütköznek a rosszakkal, és végül a jóság felülkerekedik a gonoszságon.

A mesélés, olvasás rituáléjában a mesék tartalma mellett az együtt töltött idő is nagyon fontos, mert rengeteg pozitív hatás éri a gyerekeket. Ezeket a hatásokat fokozhatjuk, ha nem állunk meg a szavak szintjén: a gyerekek eljátszhatják, elbábozhatják kedvenc történeteiket. Az együttműködés és a szerepek váltogatásának izgalma még érdekesebbé teszi az együtt töltött időt. A szereplők, a mozdulatok és az érzelmek elképzelése az, ami igazán megdolgoztatja a fantáziát, lehetőséget ad az önmagvalósításra és a kreatív gondolkodásra.

Szólj hozzá!

Címkék: gyerek gyermek fejlesztés játéktörténet fejlesztő játékok Kreatív játékok

Tanítsunk szagolni

2013.10.10. 14:01 Játszóvilág Egyesület

A 21. század népbetegsége, hogy az emberek többnyire elszakadva élnek természettől. Pedig régen a fák, a növények, az állatok, mind-mind szerves részét képezték a mindennapjaiknak. Tegyük a gyerekek életének részesévé újra a természetet.

gyermek_szagol.jpgAz érzékszervek felébresztésére számtalan játék áll rendelkezésünkre. Habár még a kisbabák nagyon is jól tudnak szagolni, kisgyerekkorban újra meg kell nyitni az érzékelés csatornáit. Kutatásokkal bizonyították, hogy a háromnapos újszülöttek felismerik anyukájukat az illatuk alapján. Sőt, a babák bizonyos szagok között különbséget tudnak tenni, és fel is tudják őket ismerni. Érdekes, hogy az anyatejjel táplált babák szaglása fejlettebb, mint a tápszerrel etetett újszülötteké.

Mi történik a csecsemőkor után, miért szakadnak el a gyerekek a természetes érzékeléstől? És mit lehet tenni annak érdekében, hogy ez ne történjen meg? Minden egyes érzékszervre léteznek már fejlesztő gyakorlatok, így a szagláséra is. Ezek a játékok szórakoztató módon fejlesztik a szaglásérzékelést, a különféle szagok, illatok megismerését és az azok elkülönítésére való képességet is. A gyerekek megtanulhatják illatok alapján élőlények, tárgyak, anyagok azonosítását. Így játékos formában javul számtalan képességük. Mi most az óvodás korosztálynak ajánlunk szaglásfejlesztő, érzékfelébresztő foglalkozásokat.

  1. játék: a szimatverseny: Akár egy gyerkőccel is lehet játszani, az a fontos, hogy egyszerre ne legyenek négynél többen. Csukott szemmel üljenek körbe a kicsik, sorba haladva adjunk a kezükbe olyan természetes illatanyagot tartalmazó üvegcsét vagy dobozt, amivel már korábban találkozhattak. Például egy kis fahéjat, ecetet, köményt vagy más fűszert is használhatunk. Ha helyesen válaszolnak, kis matricával, vagy más ajándékkal jutalmazható az ügyességük. Egyszerre csak egy kicsit tegyünk próbára, és a választ súgja a fülünkbe, hogy a többiek ne hallják a megfejtést.
  1. játék: gyógyító illatok: A következő játékban a gyógynövényekkel ismerkedhetnek meg a gyerekek: öltsük magunkra az árus szerepét, a kicsik pedig a vásárlókét, akik gyógynövényeket vásárolnak.  Használjunk kiszárított, ismert növényeket. Mindenki kiválaszt egy neki tetszőt, összemorzsolja a kezében, megszagolja és ismerkedik vele. Végül pedig megtippeli, hogy mi lehet az. Akár arról is beszélgethetünk velük, hogy milyen pozitív hatásai vannak az adott növénynek.
  1. játék: hol játszódik a mese? Találjunk ki egy történetet, de a mesélés közben ne mondjuk meg a gyerekeknek, hogy mi annak a helyszíne. Töltsünk meg egy tüllzacskót valamilyen arra a helyszínre emlékeztető illatanyaggal, amit vagy a mesélés elkezdése előtt osszunk ki a gyerekeknek, vagy a mese befejeztével szagoltassuk meg velük és tegyük fel a kérdést: hol jártam?

A kicsik garantáltan élvezni fogják a szimatolást, akár csoportosan, akár egyedül játszunk velük, az apró jutalmakkal pedig még izgalmasabbá tehetjük az időtöltést. Kezdődjön hát a kaland!

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása