Játszóvilág Egyesület

A Játszóvilág Egyesület célja, hogy fölhívja a figyelmet az együttjátszás és a fejlesztő játékok szerepére a gyermekek és családok életében. Fontosnak tartjuk a gyermekek szellemi, szociális és érzelmi fejlődését és meggyőződésünk, hogy ehhez nagyban hozzájárulnak a kreatív fejlesztő játékok és a közös játszással eltöltött idő. Ezt szakmai kiadványokkal is alátámasztjuk, illetve kampányaink és pályázataink segítségével fölhívjuk az emberek figyelmét ennek jelentőségére.

Facebook

Friss topikok

Címkék

1930-as évek (1) 1950-es évek (2) agresszió (1) ajándék (1) általános iskola (1) angyal (1) babaház (1) babák (1) Barbie (1) barkácsolás (1) barlang (1) betű (1) cérna (1) család (3) dekoráció (1) drót (1) egészség (1) ellenpélda (2) Építőjáték (1) építőjátékok (1) fejlesztés (8) fejlesztő játék (1) fejlesztő játékok (4) Fejlesztő játékok (3) fejlődés (1) fenyőfa (1) festés (1) fiatal (1) finommozgás (1) Forbes (2) G.I.Joe (1) gimnázium (1) gomb (1) gyakorlás (2) gyakorlat (1) gyerek (14) gyerekek (2) gyermek (5) gyöngy (1) gyurma (1) hivatás (1) hobbi (1) hópehely (1) hullahopp (1) írás (1) iskolas (1) játék (15) játékkatonák (1) játékok (2) Játékok (1) játékprogramok (1) Játéktörénet (1) játéktörténet (3) Játéktörténet (4) kaland (1) kapcsolat (1) karácsony (3) karácsonyfa (1) karácsonyfadísz (1) keszsegfejlesztes (1) készségfejlesztés (2) készségfejlesztő játék (1) kikapcsolódás (1) kirándulás (1) kisbaba (2) Klasszikus játékok (1) kontroll (1) Kreativitás (1) kreativitás (1) Kreatív játékok (3) Legendás játékok (1) Lego Friends (1) lélek (1) Magyarország (1) Matematikai készség (1) megoldás (1) Mikulás (1) Nemi szerepek (1) nevelés (4) olló (1) olvasás (1) önfegyelem (1) önkontroll (1) origami (1) ősz (1) óvoda (3) óvodás kor (1) pályaválasztás (1) papír (1) Papír (1) pszichológia (3) ragasztó (1) rajzolás (2) retró (2) rossz (1) rosszalkodik (1) segítésg (1) sport (1) szabadidő (3) szakember (2) számítógép (1) szerepjátékok (1) színezés (1) szókincs (1) szülő (1) tanácsadás (1) tanulás (3) tanuló (1) Társasjáték (1) technika (1) tél (1) televízió (1) Térlátás (1) TOTY (1) Toy Industry Association (1) tudományos játék (1) túra (1) ünnep (1) ünnepek (1) videojáték (1) vízesés (1) zaj (1) Zsírkréta (1) Címkefelhő

Ha a gyerek unatkozik…

2013.10.18. 14:28 Játszóvilág Egyesület

Vannak olyan játékok, amik nem kerülnek pénzbe, bárhol és bármikor elő lehet őket venni és ráadásul fejlesztő hatásukról is híresek. Vagy éppen elterelik a gyerekek figyelmét arról, hogy hosszú perceket kell várniuk, egy étteremben, míg megérkezik a vacsora…

boredom.jpgKülönösen hasznos lehet egy-két játék a szülők tarsolyában, ha az étteremben, egy hosszú vonatúton, a buszon ülve, sorban állás közben vagy akár a leckeírás után elunják magukat a gyerekek. A nyűgös kicsiket pedig senkinek sem kell bemutatni, jobb ezt az állapotot elkerülni, inkább foglaljuk le őket. Kezdetnek javasolunk pár egyszerű játékot.

1. A szókereső: Egyezzünk meg a gyerekekkel egy kulcsszóban, kezdjünk el nyugodtan beszélgetni és néha-néha fűzzük bele a mondandónkba az adott szót. Innentől kezdve lehet versenyezni melyik gyerkőc figyel fel rá hamarabb - vagy, ha egy gyerekkel vagyunk: hányszor találja el azt.

2. Gondoltam egy tárgyra…: A találós kérdések, rejtvényfejtések is hasznosak lehetnek. Kérjük meg a gyerkőcöt, hogy válasszon ki egy tárgyat, ami a környezetében van és írja körül, mondja el pár tulajdonságát, de semmiképpen se nevezze meg azt. A szülők feladata lesz, hogy kitalálják, mire gondolt. Ez a játék akár fordítva is működhet: keressenek a felnőttek egy tárgyat. Ezúttal a gyereken a sor: vajon eltalálja mire gondoltunk?

3. Valami hiányzik: Az éttermekre szabták a következő játékot, amit bár nem lehet sokáig húzni, pár percre biztosan eltereli a legtürelmetlenebbek figyelmét is a várakozás unalmas perceiről. Kérjük meg a kicsit, hogy vizsgálja meg alaposan, mi van előttük az asztalon, majd mondjuk nekik, hogy csukják be a szemüket, közben valamit észrevétlenül dugjunk el. Kezdődhet a találgatás: mi tűnt el az asztalról?

4. Betűfelfedező: A legtöbb nyilvános helyen, legyen szó akár állomásról, bankról vagy étteremről, van valamilyen szórólap vagy reklámanyag. A feladat adott: nevezzünk meg különböző betűket, adjuk egy tollat a gyerekek kezébe és indulhat is a betűvadászat. Talán egyszerűnek tűnik a játék, mégis hatásosan leköti a gyerkőcök figyelmét.

Próbáljátok ki bátran az itt leírt négy játékot, de akár együtt is gondolkodhat a család. A gyerekeknek sokszor csak egy kis ösztönzés hiányzik ahhoz, hogy nagyon kreatív ötletekkel álljanak elő.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatszovilag.blog.hu/api/trackback/id/tr705576335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása