Játszóvilág Egyesület

A Játszóvilág Egyesület célja, hogy fölhívja a figyelmet az együttjátszás és a fejlesztő játékok szerepére a gyermekek és családok életében. Fontosnak tartjuk a gyermekek szellemi, szociális és érzelmi fejlődését és meggyőződésünk, hogy ehhez nagyban hozzájárulnak a kreatív fejlesztő játékok és a közös játszással eltöltött idő. Ezt szakmai kiadványokkal is alátámasztjuk, illetve kampányaink és pályázataink segítségével fölhívjuk az emberek figyelmét ennek jelentőségére.

Facebook

Friss topikok

Címkék

1930-as évek (1) 1950-es évek (2) agresszió (1) ajándék (1) általános iskola (1) angyal (1) babaház (1) babák (1) Barbie (1) barkácsolás (1) barlang (1) betű (1) cérna (1) család (3) dekoráció (1) drót (1) egészség (1) ellenpélda (2) Építőjáték (1) építőjátékok (1) fejlesztés (8) fejlesztő játék (1) fejlesztő játékok (4) Fejlesztő játékok (3) fejlődés (1) fenyőfa (1) festés (1) fiatal (1) finommozgás (1) Forbes (2) G.I.Joe (1) gimnázium (1) gomb (1) gyakorlás (2) gyakorlat (1) gyerek (14) gyerekek (2) gyermek (5) gyöngy (1) gyurma (1) hivatás (1) hobbi (1) hópehely (1) hullahopp (1) írás (1) iskolas (1) játék (15) játékkatonák (1) játékok (2) Játékok (1) játékprogramok (1) Játéktörénet (1) játéktörténet (3) Játéktörténet (4) kaland (1) kapcsolat (1) karácsony (3) karácsonyfa (1) karácsonyfadísz (1) keszsegfejlesztes (1) készségfejlesztés (2) készségfejlesztő játék (1) kikapcsolódás (1) kirándulás (1) kisbaba (2) Klasszikus játékok (1) kontroll (1) Kreativitás (1) kreativitás (1) Kreatív játékok (3) Legendás játékok (1) Lego Friends (1) lélek (1) Magyarország (1) Matematikai készség (1) megoldás (1) Mikulás (1) Nemi szerepek (1) nevelés (4) olló (1) olvasás (1) önfegyelem (1) önkontroll (1) origami (1) ősz (1) óvoda (3) óvodás kor (1) pályaválasztás (1) Papír (1) papír (1) pszichológia (3) ragasztó (1) rajzolás (2) retró (2) rossz (1) rosszalkodik (1) segítésg (1) sport (1) szabadidő (3) szakember (2) számítógép (1) szerepjátékok (1) színezés (1) szókincs (1) szülő (1) tanácsadás (1) tanulás (3) tanuló (1) Társasjáték (1) technika (1) tél (1) televízió (1) Térlátás (1) TOTY (1) Toy Industry Association (1) tudományos játék (1) túra (1) ünnep (1) ünnepek (1) videojáték (1) vízesés (1) zaj (1) Zsírkréta (1) Címkefelhő

Hogyan fejlesszünk játékosan iskolás korban?

2012.11.27. 23:11 Játszóvilág Egyesület

Iskolás korban sem csak a tanuláson keresztül szerezhetnek új ismereteket és készségeket a gyerekek. 6 év felett is legalább olyan fontos, hogy megfelelően válasszuk meg a játékokat, mint korábban.

Általánosságban elmondható az alsó tagozatosokról, hogy ebben a korban még sokkal inkább a célok, eredmények elérésében érdekeltek, mint a folyamatokban, a tartós elfoglaltságban. A gyerekek elvonatkoztatási készsége rohamosan nő, már nemcsak a konkrét tárgyakkal történő játékban lelik örömüket, hanem az elvontabb, absztraktabb dolgokban is, egyszerre több kritérium alapján tudnak például csoportokat képezni a játékos logikai feladatokban. Ebben a korban az olvasás és a számolás készségének meredek ívű javulása nemcsak örömet és magabiztosságot jelent a gyermekeknek, de a játékok során is hasznosítható alapot nyújt.

A 6-8 éveseket különösen érdekli az idő múlása és az évszakok váltakozása, ezért a különféle órák és időjelzők izgalmasak számukra. Érdekeltek továbbá a gyűjtemények felépítésében, amelyek többnyire futó hóbortok, de ebben a kortárs közösségek is befolyásolják őket. Szeretik, ha összemosódik a valóság és fantázia közti határ, főként, ha maguk irányíthatják ezt, ezért a varázslás, bűvészkedés és a “szuper képességek” mind-mind a gyermeki élet középpontjában állnak ilyentájt.

Ebben a korban a gyerekeknek már tudniuk kell kétkerekű biciklivel biztonságosan közlekedni, emellett a különféle elektromos, motoros kisjárműveket is előszeretettel használják. Az aktív játékhoz elengedhetetlen néhány gimnasztikai eszköz, kötél, gyűrű, ugrókötél, mászóeszközök beszerzése. Ekkorra már elkezdik érdekelni - elsősorban a fiúkat - a sportok és képesek is megérteni és alkalmazni a szabályokat. Itt az idő, hogy akár futball, korcsolya, jégkorong, 8 évesen ping-pong, vagy valamely küzdősport, pl. judo edzésre is ellátogassanak. Bár ez a korosztály nagyon érzékeny a sportszerűségre, erős az igazságérzete, veszteni még nem tudnak.

A logikai játékok terén is hatalmas a fejlődés, egyben az is fontos, hogy a türelmet, a koncentrációt gyakorolják ebben az életkorban. Jöhetnek a 80-100 darabos építőkockák, az 50-100 elemes puzzlek, a 3 dimenziós kirakók, a tangram. Érdeklődnek az egyszerű matematikai modellezés iránt, legyen szó variálható, számos kockákról, vagy a fizikai világot modellező ingás játékokról. Ugyanígy a természet iránti érdeklődésük lehetővé teszi, hogy egyszerűbb “tudományos” kísérletekben vegyenek részt, vagy tanulmányozzák a világot nagyítóval, mikroszkóppal.

Az alsósok a legnagyobb mókamesterek, imádnak szerepelni, ekkoriban már komplett “showműsorokat”, bábelőadásokat stb. rendeznek. Fontosak számukra a valósághű bábuk, játékfigurák, az élethű modellek, komlett, berendezhető városok, lakások, épületek. Gyakran ötlöznek be a felnőttek világából ellesett módon, egyes foglalkozásokat majmolva vagy csak “indiánosat” játszva a fatáziavilág megéléseként.

A finommotoros mozgások kiteljesedésével ekkor már komoly művészeti alkotásokat várhatunk a kicsiktől. Érdemes minél több technikával megismertetni őket, az egyszerű ceruzától a vízfestéken át a ragasztáson túl a stencilig vagy a nyomdáig.

Ne gondoljuk, hogy az iskolában úgyis eleget olvas a csemeténk. Segítsük neki megszeretni az olvasást, mutassuk meg, hogy olyan eszközhöz jutott, amellyel korlátlanul bővítheti ismereteit. Ebben az életkorban már elkezdenek önállóan olvasni egyszerűbb szövegeket, rövid meséket. Nagy segítséget nyújtanak a különböző, természetesen az életkornak megfelelő enciklopédiák, képes ismeretterjesztő- és természetrajzkönyvek a tudás organikus, lépésről-lépésre történő bővítésében.

Szólj hozzá!

Címkék: játék gyerek fejlesztés iskolas

Száz év legmenőbb játékai (1. rész)

2012.11.25. 10:32 Játszóvilág Egyesület

Kevesen tudják, de a híres Forbes magazin nem csak a világ leggazdagabb embereinek listáját készítette el: az elmúlt évszázad legfontosabb játékait is lajstromba szedték.

Az emberiség évezredek óta készít játékokat magának, de a XX. század kétségkívül forradalmasította a játékok fejlesztését. A tömeggyártási módszerek terjedése és a játékvásárlást maguknak megengedni képes rétegek szélesedése nyomán korábban ismeretlen ütemben jelentek meg az új játékszerek. A tömegkommunikáció fejlődése pedig elhozta a globális játékokat, amelyet egyformán ismernek és szeretnek a gyerekek a világ szinte minden szegletében.

A XX. század kezdetének egyik legnagyobb horderejű újítása volt a Crayola zsírkréták 1903-as felfedezése. Egy átlagos amerikai gyerek tíz éves koráig 730 zsírkrétát használ el, és naponta csaknem fél órát tölt rajzolással, színezéssel. Évente csak nem két és fél milliárd (!) zsírkréta talál gazdára a világon!

Az új évszázad kezdetének másik fontos újdonsága a játéknak is használható modellek terjedése volt. A Matchbox autók születésére még várni kell néhány évtizedet, de a Ford T-modellje 1906-ban már kapható volt a játékboltokban is. A vasútmodellek is elérhetőek voltak már a századfordulón.

A tízes évek a mindig is ismert babázás mellett a technikai és építőjátékok forradalmát hozta Amerikában – minden bizonnyal a rohamléptekkel fejlődő ipar és technika lenyomataként. 1913-ban került a boltokba az „Építő készlet” (Erector Set) játékcsalád. Ebben lyukacsos fém rudakból kellett csavarok és szerszámok segítségével különböző szerkezeteket készíteni. Fogaskerekek és elektromotorok tetézték az ifjú mérnökpalánták játékélményét. Ehhez a játékhoz indították az első országos – tehát Amerika-szerte megjelenő – reklámkampányt is. A fiúknak szánt terméket „a mai fiúk a holnap férfijai” szlogennel ajánlották a szülők figyelmébe.

1916-ban jelent meg az időközben az amerikai Játék-hírességek Csarnokába is bekerült Lincoln Gerendák (Lincoln Logs) építőjáték. A fa építőelemekből álló játék feltalálói egy földrengés-biztos tokiói szállodából merítették ötletüket. A vadnyugati erődök és egyéb gerendaépületek elkészítéséhez az alapelemeken túl tető-alkatrészeket, ajtókat és ablakokat is készítettek.

A húszas évek a babázás terén hozott új mérföldkövet. Az Elfújta a szél nem csak a mozipénztárakban bizonyult sikeresnek, de ehhez a filmhez kapcsolódik az első licenszelt baba, Scarlett O’Hara figurája is. A vásznon népszerűvé lett karaktert a Madame Alexander gyűjthető babákat gyártó cég készítette el, jogdíjat fizetve a termékek után.

1929-ben született meg az ókori Görögországból származó egyszerű, nagyszerű játék, a jojó modern változata. A korábban Bandelore néven ismert játék megújítói ugyan már 1866-ban szabadalmat szereztek újításukra, azonban csak a következő század húszas éveire vált igazán népszerűvé a játékszer. Pedro Flores érdeme, hogy a nagyközönség is megismerte az általa Yo-Yo néven forgalomba hozott mütyűrt. 1928-ban kezdte a gyártását, és egy évvel később már naponta háromszázezer darabot készített belőle a három gyárában dolgozó hatszáz munkás!

(Folytatjuk.)

Szólj hozzá!

Címkék: babák építőjátékok Forbes Játéktörénet Zsírkréta

Sulykolják-e a reklámok a nemi szerepeket?

2012.11.25. 00:52 Játszóvilág Egyesület

Egy a gyermekeknek szánt reklámokat elemző brit kutatás szerint a játékokat bemutató reklámok nemcsak a terméket, de a gender-ideológiát (a társadalmilag kiosztott nemi szerepeket) is árulják a tévében.

Ahogy a játékok meghatározhatják a felnőttkori foglalkozást (például a sok mozgással járó játékokból következhet sportkarrier) úgy a nemi szerepeket is kódolják a gyermekek számára. 2006 decembere és 2007 augusztusa között vizsgálták két brit tv-adó gyerekeknek szánt reklámjait a kutatók. Úgy találták, hogy a hirdetések elég egyértelműen fogalmaznak a tekintetben, hogy mi a fiúk és a lányok dolga, illetve mivel is kellene játszaniuk. A megkérdezett lányok 71%-a mondta azt, hogy krikettjátékos csak fiú lehet, 86%-uk pedig úgy nyilatkozott, hogy a babázás a lányoknak való. Rámutattak arra is, hogy míg a lányos reklámok szinte mind rózsaszínek, addig a fiúknak szánt játékokról szóló reklámokban jóval több agresszió van. 15 különböző reklámban 18 szó utalt agresszív viselkedésre, pl. küzdelem, harc, pusztít stb.

Már egy 1995-ben végzett kutatás is rámutatott, hogy a gyerekek korán visszautalnak a saját nemükkel és az ellenkező nemmel kapcsolatos elvárásokra. A kutatók szerint a lányoknak kicsivel több esélyük van arra, hogy eltérjenek a sztereotípiáktól, tehát könnyebben játszhat egy lány autókkal, mint egy fiú babákkal. Ebben a reklámokon túl a szülőknek is óriási szerepük van. A kutatásban résztvevő szülők jóval gyakrabban voltak hajlamosak tudatosan vagy önkéntelenül a sulykolni a nemi szerepekről vallott elképzeléseket a fiúgyermekek, mint a lányok esetében. Azért is van jelentős szerepe a szülőknek a társadalmi nemmel kapcsolatos viselkedési normák tudatos alakításában, mert a TV hatása szinte megkerülhetetlen, nem ritka, hogy egy nehézsúlyú tv-zőnek számító gyerek évi 40.000 reklámot is lát. Ugyanígy fontos lehet, hogy a szerepjátékok és a felnőtt életet utánzó játékok mellett komoly szerephez jussanak a különféle készségfejlesztő játékelemek is, amelyek a nemi szerepektől független együttjátszást tesznek lehetővé.

Szólj hozzá!

Címkék: játék gyermek nevelés Nemi szerepek

A választék aktivizálja a gyerekeket

2012.11.22. 15:15 Játszóvilág Egyesület

Sok szülő számára okoz gondot, hogy olyan játékokat válasszon, amelyek fizikai aktivitásra, változatos mozgásra is ösztönzik a gyerekeket. Friss kutatások szerint az a lényeg, hogy sok játék közül választhassanak – legalábbis a lányoknál.

A játékok széles választéka mozgásra ösztönzi a lányokat. A UB School of Medicine and Biomedical Sciences kutatói szerint míg szegényes környezetben, kevés játék mellett a 8-12 közötti fiúk 1,3-szer aktívabbak, és több időt töltenek játékkal, mint a lányok, addig az utóbbiak a választékkal szélsőségesen motiválhatóak. 200%-kal több időt töltöttek ugyanis aktív játékkal, ha széles körből válogathattak, míg a fiúknál ez csak 42%-kal növelte a teljesítményt.

A lányok szeretik a válogatás, a mérlegelés folyamatát, szeretik értékelni a dolgokat, ez a fiúkat annyira nem hozza lázba. A kutatás szerint mindkét nem esetében növelte a fizikai aktivitást, ha a választékba nagy számban kerültek mozgalmas, ügyességi játékok (pl. mini hoki, ugrókötél, babzsákok, dobálható elemek). Azt is megállapították, hogy a mozgás szempontjából legjobb kombináció a nagyfokú autonómiát engedő választék és az ügyességi játékok becsempészése a többi közé. A kutatók szerint a szülőknek ki kell ismerniük, hogy mely ügyességi játékokkal szeret játszani a gyermek, miben vannak sikerélményei, és azok közül hármat, négyet jól láthatóan kell elhelyezni a lakásban.

Külön figyelmet fordítottak azokra a konzoljátékokra, amelyek a gyerekek mozgására reagálva működnek (exergame): Ezek kötötték le leginkább a gyerekek figyelmét. Míg azonban egy konzolos kosárlabdával vagy tenisszel kétszerannyi ideig játszottak, mint a hagyományossal, addig fele annyi energiát is kötöttek le, mintha a labda után futottak volna.

A szakértők azt javasolják, hogy ezeket a konzolos ügyességi gyakorlatokat csak akkor szorgalmazzuk, ha azok a még passzívabb tv-zést váltják ki, ellenben javasoljuk a szabadban, közösségben játszható mozgásformákat.

Szólj hozzá!

Címkék: játék sport gyermek fejlesztés nevelés

Az ovis kor játékai

2012.11.20. 09:07 Játszóvilág Egyesület

A 3-5 év közötti időszak komoly változásokat hoz mind a gyermek testi, mind lelki fejlődésében. Ebben a korban a gyerekek rengeteget mozognak, gyorsan tanulnak, és rendkívül nyitottak az új dolgok irányába.

Az ovis korú gyerekeknek leginkább a fantáziát megmozgató, kihívást, megoldandó feladatot jelentő játékokat érdemes választani, illetve ebben a korban megnő az utánzás és a szerepjátékok jelentősége is a gyermekek életében. Ebben az időszakban a gyermekek gyorsan fogadnak be új ismereteket, de rengeteg ismétlésre van szükségük. Rengeteget mozognak - hiszen a testük hatalmas változásokon megy keresztül, míg az óvodás kor végére testalkatuk már "felnőttesebb" vonásokat mutat - ennek következtében az iskolás korra a testi ügyességük megnő, képesek lesznek a finomabb, nagy kézügyességet igénylő feladatok megoldására is. Éppen ezért érdemes ez irányba is tudatosan fejleszteni őket (ebben például az építőjátékoknak hatalmas jelentősége van).

A mozgásigényt kielégítendő, érdemes olyan játékokat vásárolnunk, amelyek fejlesztik is a gyermek egyensúlyérzékét, mint pl. a háromkerekű játékmotor, később a kerékpár (kezdetben pótkerékkel felszerelve), gör- és jégkorcsolya (kezdetben kétsoros, illetve kétélű), ugrálókötél, szánkó, és természetesen a különféle méretű és anyagú labdák. Ugyanígy hasznosak a húzható-tolható autók, vonatok stb. vagy a lányoknak a felnőtt világ utánzását lehetővé tévő játék babakocsi. Mivel ebben a korban a gyerekek már nem vesznek mindent a szájukba, csökken a tárgyak lenyelésének a kockázata, így kisebb elemekkel is gazdagítható az építőjátékok tárháza, illetve a sok elemből álló építőjátékok és puzzle-k (3 éveseknek 20 darabig, 4 éveseknek 30 elemig, míg 5 éves korban már 50 elemig is elmehetünk) is le tudják már kötni a kicsik figyelmét. A lányok esetében az építést kiválthatja például a gyöngyfűzés is, egyre hosszabb zsinórokkal.

Már négy éves kortól érdemes a geometriai érzéket fejlesztő, a színek és formák manipulását lehetővé tévő játékokat a gyermek kezébe adni. Ugyanígy egyre bonyolultabb csoportosító, válogató feladataokat is el tudnak már végezni a gyerekek, illetve megkezdik az egyszerű számolást is, amelyben szintén segíthetünk kártyákkal, dominóval, vagy a táblás társasjátékok bevezetésével. Ezeknek egyébként a szociális készségek fejlesztésében is fontos szerepe van, hiszen ebben a korban váltja fel a gyerekek esetében az egymás mellett játszást az együtt játszás.

Ugyanerre a korra tehető a beszéd képességének a fejlődése, a szókincs rohamos bővülése. Nagyon fontos, hogy sok-sok mesét olvassunk a gyerekeknek, mert az nemcsak a szöveggel kapcsolatos képességeket fejleszti (szövegértés, aktív figyelem), de a képzelőerő fejlesztésében is komoly szerepe van a történeteknek. Az ilyen korú gyermekekre az ún. önkéntelen figyelem a jellemző, azaz azok a dolgok keltik fel az érdeklődésüket, amelyek érzelmileg megragadják őket. Fontos tehát, hogy a gyermek el-elkalandozó figyelme miatt a különféle nagy koncentrációt igénylő feladatok közé kellő szüneteket iktassunk be.

Az öltöztethető figuráknak nagyon fontos szerepet tulajdonítanak a szakemberek, illetve azok a babák is hasznosak, amelyeknek mozgatható testrészei vannak, vagy mozgatásra hangokat adnak ki. Csakúgy, mint az építőjátékok esetében, itt is a kor előrehaladtával egyre fontosabb, hogy a kiegészítők, szerszámok, öltözékek élethűek legyenek. Szintén a kreativitást segítik a rajzeszközök, amelyeket érdemes a korhoz mérten megválasztani. A kisebbeknek zsírkréta, a nagyobbaknak színes ceruzák, majd jöhet a vízfesték is. Ebben a korban már előfordul, hogy a saját elektromos játékok (vagy a játék laptop) mellett a gyerekek odaülnek a számítógéphez. Itt nagyon fontos, hogy a kornak megfelelő, valóban fejlesztő játékot játsszanak (a témáról lásd bővebben korábbi cikkünket ).

Ne feledkezzünk meg a könyvekről sem: a színes-képes albumok mellett 5 éves kor körül már ez ABC-s, számolós könyvek, illetve az egyszerű, ismeretterjesztő könyvek is előkerülhetnek.

Szólj hozzá!

Címkék: játék óvoda készségfejlesztés fejlesztő játékok óvodás kor

Óvatosan a hangos játékokkal

2012.11.16. 14:18 Játszóvilág Egyesület

A Mikulás és a Karácsony közeledtével sok szülőnek okoz fejtörést, hogy mit is vegyen a gyermekének. Szakemberek szerint óvatosan kell bánni azokkal a gyakran slágertermékké váló játékokkal, amelyek túl zajosak.

A University Of California - Irvine füll-, orr- gégészeti kutatói két tucat népszerű játékról állapították meg, hogy 90 decibel feletti a teljesítménye, de nem ritka a 100 decibel feletti hangerő, amely egy láncfűrész vagy egy vonat hangjával egyenértékű.

A süketszobában tesztelt termékek hangerejét megmérték közvetlenül a hangszóró mellet, illetve 30cm-ről - ilyen hosszú a tipegők karja - is. A kutatók szerint a rendeltetésszerű használattal nem történhet baj a legtöbb játék esetében, de a közvetlenül a fül mellett felharsanó zajok akár maradandó károsodást is okozhatnak. A 85 decibel feletti zajok általában már okozhatnak halláskárosodást, de ez a hangerőtől és a zaj időtartamától is függ. Azt tanácsolják, ha zajos játékot veszünk, figyeljünk oda a használatára. Alapszabály, hogy ha nekünk hangos valami, és idegesít a zaja, akkor ez hasonlóan hat a gyerekre is.

A tesztelt játékok és a hangerő decibelben (közvetlenül a hangszórónál / 30cm-re tőle)

  • Road Rippers Lightning Rods (108 / 68)
  • I Am T-Pain microphone (101 / 64)
  • Tonka Mighty Motorized Fire Truck (100 / 69)
  • Marvel Super Shield Captain America (98 / 69)
  • Whac-A-Mole game (95 / 69)
  • Tapz electronic reflex game (95 / 65)
  • Sesame Street Let's Rock Elmo (95 / 74)
  • VTech Magical Learning Wand (94 / 69)
  • Toy Story Buzz Lightyear Cosmic Blaster (93 / 60)
  • Green Lantern Colossal Cannon (92 / 67)

Szólj hozzá!

Címkék: játék gyerek egészség fejlesztés zaj

Mivel játszottak eleink - 2. rész - ‘30-as évek

2012.11.14. 11:10 Játszóvilág Egyesület

Ugorjunk egy nagyot az időben és sorozatunk mai részében nézzük meg, mivel játszottak dédanyáink, ükapáink (kinek-kinek életkora szerint). Az akkori - elsősorban ügyességi - játékok jelentős része ma is a gyerekszobák kelléke, míg pl. a korszak kedvence, a Monopoly azóta a világbajnokságok szervezéséig jutott.

Az 1930-as évekre esett az előző, világméretű gazdasági válság, így a korábbi fellendülés megtorpanását a gyermekjátékok piaca is megérezte. A beszámolók szerint a korszak játékait a nyugati világban is az egyszerűség jellemezte. A görkorcsolya, a roller vagy a bicikli természetesen akkoriban is a gyermekek kedvenc sportszere volt. Máig a  korszak népszerű játékaként tartják számon a Tinkertoyt, az 1910-es években kifejlesztett elemes építőjátékot. A különféle színű fapálcikák eltérő hosszúságúak voltak, amelyeket kis körök segítségével lehetett összekapcsolni, és térbeli formákat létrehozni. Az első évtizedben milliós eladást produkáló játék egészen az ‘50-es évekig népszerű volt.

Forrás: Wikpedia

A századelő legnépszerűbb társasjátéka a Monopoly volt, amelyet egy 1903-as előzmény (az adórendszert elmagyarázni hivatott Landlord’s Game) mintájára alakított ki Charles Darrow - nem kevés jogi háborúskodást vonva ezzel maga után. A hatalmas karriert befutott táblás játék ugyan alapjaiban segített megértetni a gyermekekkel a piacgazdaság működését, de sok kritika is érte amiatt, hogy célja, a monopólium kialakítása, a többiek legyőzése hibás erkölcsi nézetekre épül. Mindenesetre heti 20.000 játék értékesítésvel Darrow az első milliomos játéktervezőként vonult be a történelembe. Egyes adatok szerint 300 millióhoz közelítenek a több mint 100 országban forgalmazott játék eladásai, eközben a jogokat megvásároló Hasbro 1973 óta rendez világbajnokságot a játéknak a 20 ezer dolláros fődíjért.

Forrás: monopoly.cdbpdx.com

Ugyanígy a a korszak kedvelt, a “Ki nevet a végén”-nek megfelelő táblás játéka volt az USA-ban, a szintén milliós példányszámban eladott Sorry! Az egyszerű, a szerencsére és a taktikázásra egyaránt alapozó játék sok családnak okozott boldog órákat.

A kisebbek körében ekkoriban is a hintaló volt a sláger. Nem csoda, hogy egyes társaságok “európa legjobb kézzel készült hintalovaként” reklámozták a patinás portékát.


Forrás: kensington-rocking-horses.co.uk

Az állatfigurák között ekkoriban a Teddy Mackó tarolt a gyerekek között. A nevét Theodore “Teddy” Roosevelt amerikai elnök egy a század eleji szerencsétlen medve vadászata, és az erről készült karikatúra nyomán kapta a kedves, mozgatható végtagokkal bíró maci, amelyből 2006-ra 1,3 milliárd talált gazdára.

Forrás: Wikipédia

A technikai újítások már ekkor is beszivárogtak a gyermekvilágba. Az évtized hemzsegett a fizika, elsősorban az optika újításaitól, így például a sztereó képeket (kb. a mai 3D-s technológia elődjét) bemutatni képes szeteroszkóp is ekkor került tömeggyártásba.

A sikeres View Master egyik első szériája (forrás: reminisce.com)

A motorizáció elterjedtével a gyerekek is szerettek volna autózni az otthonukban, így került forgalomba a pedálos autó (itt pl. egy eredeti 1930's Skippy Pontiac Fire Chief 6.500 dollárba kerül ma),  a repülőmodellek, vagy a pedálos és lendkerekes traktor.

Forrás: juvenileautomobiles.com

Ugyanígy már ebben az időszakban is egyre több gyerekjáték képezte le a “felnőttes” dolgokat, eszközöket. A korszak ideálja volt az irodista, ezért a gyermekek körében az írógépek is népszerűek voltak.

Balra a játék, jobbra az eredeti (forrás: typewriter.be)

Disney karakterek ekkor váltak igazán népszerűvé, így valószínűleg az első márkázott, gyermekeknek szánt reklámtermékek is a rajzfilmgyártóhoz kötődnek. A képeslaptól a bögrén át a különféle játékokig mindenhol felbukkant Donald Kacsa és Miki Egér.

Az eredeti képeslap ma már muzeális érték

(forrás: vintagedisneymemorabilia.blogspot.hu)

Folyt. köv.


Szólj hozzá!

Címkék: játék retró gyermek 1930-as évek

Mit adjuk a totyogók kezébe?

2012.11.12. 08:09 Játszóvilág Egyesület

Sorozatuk előző részében a kisbabák első életévének ajánlott játékaival foglalkoztunk. Most a következő időszak hasznos, fejlesztő időtöltéseit tekintjük át.

A tipegő kor az egyik legszórakoztatóbb időszak a szülők számára, hiszen a gyermek figyelme kinyílik, kíváncsisága felerősödik, egyre érzékenyebben reagál a szülők és a környezet jelzéseire, de még nem kell a gyerek után rohanni, ha a biciklivel a lejtőt célozza meg vagy felmászik a fára. A totyogók tele vannak energiával, kíváncsisággal, imádnak mozogni és mozgatni: húzni, tolni, dobni, pakolni, mászni, lovagolni stb.

A korábbi szakaszhoz hasonlóan ebben az életkorban is a színek és formák határozzák meg a gyerekek érdeklődését, de imádják a nagy zajjal, érdekes hangokkal járó játékokat is. Az idő előrehaladtával egyre nő az interaktivitás szerepe, a gyermekek elvárják, hogy a püfölésre, gombok nyomogatására a játékok hangokkal, fényekkel válaszoljanak. 9-36 hónapos korig lényegesek és érdekesek azok a játékok, amelyek arra ösztönzik a kicsiket, hogy a kezükkel fedezzék fel a környező világot. A különféle formák elsajátítása ekkor már javában zajlik, alkalmasak erre például azok a játékok, amelyekben csak a megfelelő formát (négyszög, kör stb.) lehet a szükséges helyre betuszkolni.

Ebben a korban az egyszerű hangszerek (kasztanyetta, rumbatök, xilofon stb.) szintén segítik a gyermek kommunikációs készségeinek kibontakozását, főként, ha mondókák, játékok során együtt ritmizáljuk a hallottakat.

A totyogókat már ki lehet vinni a kertbe, játszótérre, ebben a korban imádják a mászható, meglovagolható kinti játékokat. Ugyanígy a benti játék során is fontos, hogy az aktivitás lekösse az energiákat, és fejlessze a motoros készségeket, az egyensúlyérzéket. Ebben jó szolgálatot tesznek a különböző felfújható gumis lovaglóeszközök, a tolható, nagy kerekű járművek, amelyekre rátámaszkodhat vagy ráülhet a kicsi.

Ebben a korban a fantázia, a kreativitás elsősorban a különféle – még egyszerűbb – építőjátékokkal hozható felszínre. Elsősorban az 5-25 darabos, nagy formátumú, könnyű fa vagy műanyag kockaépítők jöhetnek számításba, de egy éves kor után már a 3-5 elemű puzzle-k is odaadhatóak a kicsinek. Ugyanígy lekötik a figyelmüket azok a játékok, amelyek rejtett részletei, figurái a gyermek különféle tevékenységeire válnak láthatóvá.

Az egy évesnél idősebb gyermekek már igyekeznek a hangokkal, lassan a formálódó szavakkal bekapcsolódni a kommunikációba. Éppen ezért nemcsak az a fontos, hogy a szülők – kerülve a gügyögést – érthetően, artikuláltan és minél többet beszéljenek a gyerekkel, de a szókincs bővítését, a hangok elsajátítását különféle játékokkal is segíthetjük. Szintén erre az időszakra tehető a szerepjátékok megkedvelése, amikor a gyerekek elkezdik utánozni a szülőket, felnőtteket vagy akár az állatokat, mesefigurákat. Másfél éves kortól már az egyszerűbb öltöztetős játékok is szóba jöhetnek, de a telefont, a takarítóeszközöket, a ház a szoba elemeit utánzó játékok mind segítenek leképezni a gyermek számára a világot.

Szólj hozzá!

Címkék: játék fejlesztés nevelés kisbaba fejlesztő játékok

Mivel játszottak eleink - 1. rész - ‘80-as évek

2012.11.07. 23:21 Játszóvilág Egyesület

Ma már nálunk is roskadoznak játékboltok polcai a különféle fejlesztő célú, vagy épp csak a gyermekek felhőtlen szórakozását szem előtt tartó játékotól, legyen szó a bonyolult elektronikai eszközökről, a logikai játékokról, vagy az egyszerű plüssállatokról. Sorozatunkban most azt járjuk körbe, hogy az előző évtizedekben vagy akár évszázadokban mely játékokra kerekedtek ki a gyermekek szemei, mi volt a vágy netovábbja az óvodai vagy iskolai versengés során.

A 80-as évek még nincs olyan messze, mégis, az akkori játékok nagyon távolinak tűnnek, főként, hogy a gyermekek fejlesztését kevéssé tartották szem előtt a tervezők, sokkal inkább az elektronika teremtette új lehetőségekben lubickoltak.

1.) Kezdjük azzal, amely egyetlen gyerekszobából sem hiányozhatott: a Moncsicsi. Minden kornak megvannak a semmire nem használható, ám annál divatosabb darabja - a ‘80-as években ez volt a Moncsicsi.

Forrás: http://retronom.hu

2.) Rubik Ernő bűvökockája ma is a magyar lelemény szimbóluma, sok fejlesztő játék elődje. Bár a feltaláló már a 70-es évek közepén benyújtotta a 20 tekerésből kirakható, ám 3 252 003 274 489 856 000 eltérő állásba széttekerhető kocka szabadalmát, a világkarrierre a 80-as évekig kellett várni. Az Országos Pedagógiai Intézet elutasította a kocka oktatási segédeszközzé minősítését, ennek ellenére 1980-ban minden tizedik magyarnak volt egy a táskájában az évtized közepére pedig milliószám adták el világszerte. Alább egy alig 6 másodperces kirakóbajnok!

3.) Ejtsünk egy szót minden idők legsikeresebb hazai táblás játékáról, a Gazdálkodj okosan!-ról. A Capitaly vagy a Monopoly 1966-ban útjára indult tervgazdasági elődje az egyéni boldogulás rögös útját modelezi a kicsiknek. 1981-ben az új gazdasági mechanizmusnak megfelelően nemcsak új köntöst kapott, de új gazdasági fogalmakat is bevezettek a játékban (emellett az “Italbolt” vagy “Dohánybolt” kártyákat felváltotta a “Dohányzás káros” tábla). A játék 1990-ig több mint egymillió példányban kelt el itthon.

Forrás: blogspot.com

4.) A Pogo labda (Pogo ball) az évtized egyik egyensúlyérzék-fejlesztője volt, kimondottan örökmozgóknak, több változata még ma is fellelhető a boltokban. Mai szemmel viccesek a reklámjai.

5.) Ne feledkezzünk meg az évtized egyik legnagyobb őrületéről, a Csillagok háborújáról. A Star Wars széria szereplőiből készült mozgatható, fröccsönött figurák túlélték a 80-as éveket, az eBay-en ma is fellelhetőek az eredeti darabok, gyűjtők akár csillagászati árat is hajlandóak fizetni értük.


Forrás: eBay

6.) A Commodore 64 a maga kb. 25 millió eladott példányával minden idők legsikeresebb számítógépének számít. Nem igazán volt olyan nyugati háztartás, ahol ne könyörögték volna ki a gyerekek a C64-et, míg itthon is sok-sok otthonban előfordult, illetve az iskolai “géptermek” kedvelt darabja volt, ahol a BASIC programnyelv elsajátítása helyett inkább a játékoprogramok futottak.

Forrás: www.commodoreusa.net

7.) 1984-ben a Hasbro felvásárolta a japán Takara gyár Microman és Daiclone szériáit, majd Transformers néven újramárkázta őket, és elindult az első generáció. A többi már történelem... Érdekes, hogy a figurák később keltek életre és kaptak karaktert, például a legendás Marvel képregény-kiadó 80 részes szériája is a gyártást követően született, nem pedig fordítva.

Forrás: http://shaunwong.com/


Folyt. köv.

Szólj hozzá!

Címkék: játék gyerek retró készségfejlesztő játék keszsegfejlesztes

Mi legyen a kisbaba első játéka?

2012.11.06. 08:08 Játszóvilág Egyesület

Most induló sorozatunkban végignézzük, az egyes életkorokban mely játékok segítik leginkább a gyerekek fejlődését. Kezdjük rögtön az elején: mikortól és milyen játékot adjunk a gyereknek az első életév során?

Azt érdemes mindenképp szem előtt tartanunk, hogy a kisbabák számára az első időszak elsősorban a felfedezésről szól. A születés után a világ hirtelen fényesebbé, hangosabbá és tágasabbá válik számukra. Olyan alapvető dolgokkal kell megismerkedniük, mint saját érzékszerveik működése, az elemi mozgásformák, és persze közvetlen környezetük. A látás kezdetben még a tapintás és a hallás mögött kullog, de rövid idő alatt kialakul az arcok felismerésének képessége.

Az első életévben ezért a legegyszerűbb játékok ajánlottak. Nagy kedvenc az utánzós játékok minden formája, amely a társas fejlődés szempontjából fontos. A szülők vagy adott esetben nagyobb gyerekek megfigyelése és viselkedésük elismétlése, a mimika, hangok, tevékenységek, tárgyhasználat utánzása nagyon fontos és élvezetes közös játék is lehet. Az incselkedés, huncutkodás pedig kíséretezés a megszerzett társas készségekkel. (Pl. kukucs-játékok, elbújás, mosolygás az emberekre, arcok vágása.)

A csecsemőkre nagy hatást gyakorolnak a színes tárgyak, amelyek a szem és a tapintás számára is elérhetőek. A két funkció összehangolását lehetővé tevő babák és egyszerű, kellemes tapintású játékok javasoltak. Sokszor a felnőttek tárgyai a legizgalmasabbak: például egy kiskanál, egy ruhadarab vagy egy karkötő is szolgálhat első kedvenc játékul.

A mozgásszerveket fejleszti, ha ezeket a gyerektől néhány centiméterre helyezzük, hogy neki kelljen észrevennie, majd kézzel nyúlva érte, alaposan megvizsgálhassa. Ebben a korban a saját testrészek felfedezése ugyanolyan izgalmas lehet, mint ahogy a mama ujjait vagy akár haját is szívesen fogdossa, kóstolja meg a kisbaba.

Ne feledjük azt sem, hogy a felfedezés egyik legfontosabb része a kóstolás – minden játéknak moshatónak, tisztíthatónak kell lennie, ugyanis ezeket a gyerek szinte mindig meg is rágcsálja. Ugyanezért kerüljük a kisméretű tárgyakat, amelyeket lenyelhet, vagy épp elzárhatják a légutakat próbálkozás közben.

Fél éves korra a látás mellett a mozgás is sokat fejlődik. A kisbaba gyorsan megtanul mászni, erősebb lesz a fogása, így a felfedezések „hatósugara” is sokat tágul. Kialakul a térlátás, és képes lesz kézbe venni játékokat. Összekapcsolódik már fejben a tárgyak mérete, színe és alakja: elérkezik a nagy babák korszaka. Kézbe vételhez alkalmas méretű – de nem lenyelhető – labdával stimulálhatjuk a motoros készséget. Ebben a korban a statikus tárgyak mellett a kiszámíthatóan mozgó játékok is segítenek a tárgyfelismerés elmélyítésében, az ismerős dolgok biztos azonosításában.

Az incselkedés, utánzás mellett fokozatosan a bonyolultabb, funkcionális tárgyak is jó játékszerré válhatnak. Ilyen lehet akár egy süteményes doboz vagy egyéb tároló alkalmatosság is, amelybe más, kisebb tárgyakat belehelyezhet. Hangot adó játékok is képesek lebilincselő hatással lenni a fél évesnél idősebb gyerekekre, különösen, ha a tárgy hangja összefüggésben áll valamilyen mozgással – ezen elv mentén lett tartós világsiker a nyomásra sípoló gumikacsa vagy épp a csörgők is.

A nyolcadik hónap környékétől jön el a mozgatható, például eldobható, összegyűrhető játékszerek ideje. Egy éves kor körül már a funkcionális játékok a leghasznosabbak. Azok, amelyeket fel lehet építeni és le lehet rombolni, meg lehet tölteni és ki lehet üríteni, húzni-vonni lehet. Az építőkockák vagy épp a telepakolásra váró dobozok egyre újabb és fejlettebb játékok eszközéül szolgálhatnak.

Gyerekünk egyre többet ül fel önállóan, majd állni kezd. Ha a játékokat magasabbra helyezzük, például egy stabil szék lapjára, örömmel fogja edzeni a felegyenesedéshez szükséges izmait. Mivel ekkor már képesek megkülönböztetni egyes játékok alkotórészeit, érdemes a babák testtájait felismertetni. A következő nagy korszak nyitányát pedig az a felismerés jelenti, amikor a gyerek felismeri, hogy neki magának és szüleinek ugyanolyan testrészei vannak, mint kedvenc plüssfigurájának. Innentől kezdve ugyanis a játékok és játék-helyzetek már szimbólumokként is működnek – de ez már a következő bejegyzésünk témája.

(VIA: The Right Baby Toys)

Szólj hozzá!

Címkék: játék készségfejlesztés kisbaba

süti beállítások módosítása