Játszóvilág Egyesület

A Játszóvilág Egyesület célja, hogy fölhívja a figyelmet az együttjátszás és a fejlesztő játékok szerepére a gyermekek és családok életében. Fontosnak tartjuk a gyermekek szellemi, szociális és érzelmi fejlődését és meggyőződésünk, hogy ehhez nagyban hozzájárulnak a kreatív fejlesztő játékok és a közös játszással eltöltött idő. Ezt szakmai kiadványokkal is alátámasztjuk, illetve kampányaink és pályázataink segítségével fölhívjuk az emberek figyelmét ennek jelentőségére.

Facebook

Friss topikok

Címkék

1930-as évek (1) 1950-es évek (2) agresszió (1) ajándék (1) általános iskola (1) angyal (1) babaház (1) babák (1) Barbie (1) barkácsolás (1) barlang (1) betű (1) cérna (1) család (3) dekoráció (1) drót (1) egészség (1) ellenpélda (2) Építőjáték (1) építőjátékok (1) fejlesztés (8) fejlesztő játék (1) fejlesztő játékok (4) Fejlesztő játékok (3) fejlődés (1) fenyőfa (1) festés (1) fiatal (1) finommozgás (1) Forbes (2) G.I.Joe (1) gimnázium (1) gomb (1) gyakorlás (2) gyakorlat (1) gyerek (14) gyerekek (2) gyermek (5) gyöngy (1) gyurma (1) hivatás (1) hobbi (1) hópehely (1) hullahopp (1) írás (1) iskolas (1) játék (15) játékkatonák (1) játékok (2) Játékok (1) játékprogramok (1) Játéktörénet (1) Játéktörténet (4) játéktörténet (3) kaland (1) kapcsolat (1) karácsony (3) karácsonyfa (1) karácsonyfadísz (1) keszsegfejlesztes (1) készségfejlesztés (2) készségfejlesztő játék (1) kikapcsolódás (1) kirándulás (1) kisbaba (2) Klasszikus játékok (1) kontroll (1) Kreativitás (1) kreativitás (1) Kreatív játékok (3) Legendás játékok (1) Lego Friends (1) lélek (1) Magyarország (1) Matematikai készség (1) megoldás (1) Mikulás (1) Nemi szerepek (1) nevelés (4) olló (1) olvasás (1) önfegyelem (1) önkontroll (1) origami (1) ősz (1) óvoda (3) óvodás kor (1) pályaválasztás (1) papír (1) Papír (1) pszichológia (3) ragasztó (1) rajzolás (2) retró (2) rossz (1) rosszalkodik (1) segítésg (1) sport (1) szabadidő (3) szakember (2) számítógép (1) szerepjátékok (1) színezés (1) szókincs (1) szülő (1) tanácsadás (1) tanulás (3) tanuló (1) Társasjáték (1) technika (1) tél (1) televízió (1) Térlátás (1) TOTY (1) Toy Industry Association (1) tudományos játék (1) túra (1) ünnep (1) ünnepek (1) videojáték (1) vízesés (1) zaj (1) Zsírkréta (1) Címkefelhő

A szülő mint példakép

2014.01.03. 11:14 Játszóvilág Egyesület

Visszatérő, sokat ismételt, és valóban fontos tanács a szülőknek, hogy mutassanak jó példát. De hogyan? Aggodalomra semmi ok: nem kell az állandó tökéletességre törekedni. Sokkal fontosabb a hitelesség, nem elég csak beszélni a dolgokról, hanem együtt kell azokat átélni és megmutatni mi is az, amit elvárnak a gyerekektől.

Az értékek átadásakor legfontosabb a hitelesség, de a pozitív hangulat, a dicsérő szavak és a játékosság megőrzése is ugyanolyan fontos. Mindig a pozitív oldalát emeljék ki a dolgoknak, ne azt hangsúlyozzák, hogy mi az, ami tilos, inkább azt, hogy mi az, amit lehet. Rengeteg egészséges szokás lehetőséget ad a dicséretre, az énkép alakítására és az önbecsülés fejlesztésére. Ilyenek például a sportok és az egyéb mozgásos tevékenységek. Szervezhetnek közös, családi sétákat, biciklizéseket, túrákat, de egy egyszerű közös étkezés során is rengeteg jó szokás hagyományozható át a kicsikre.

sustav.jpg

A szülők feladata az, hogy realisták legyenek a célok kitűzésekor. A szokások kialakításakor a kis lépésekben történő haladás az egészséges folyamat: apró változásokból, kis lépésekből álljon az ütemterv. A kezdéshez sorolunk néhány példát:

  1. Korlátozni kell a TV és számítógép előtt töltött időt. Mert ezek a tevékenységek felelősek a mozgáshiányos életmód kialakulásáért, a nassolásért. Életkortól függ, hogy mennyi az az idő, ami még belefér. A kamaszokat például már kevésbé lehet korlátozni, náluk inkább a társas, baráti időtöltést érdemes támogatni.
  2. Mivel minden gyerek egyedi és különleges a szülőknek hagyniuk kell, hogy megtalálják a számukra igazán izgalmas szabadidős tevékenységet, amit valóban szeretnek. Bátorítsák őket, hogy több mindent kipróbáljanak. Ez a hétköznapi nehezebb és izgalmasabb kihívásokra, felfedezésekre is igaz, amik szintén segíthetnek az önbizalom, az önismeret fejlesztésében. Szülői felügyelet és segítség mellett a gyerekek bátran másszanak fára, sziklára vagy akár a tó jegére.
  3. Válasszanak ki olyan jutalmakat, amikért tényleg megéri a gyerekeknek küzdeni. Inkább hanyagolják a csokikat, cukrokat és egyéb nassolnivalókat vagy videojátékokat. A közös időtöltés, családi program is nagyon jó jutalom lehet, mivel sok gyerek vágyik arra, hogy minőségi időt tölthessen a szüleivel a mindennapi rohanásban.
  4. A vacsorát alakítsák úgy, hogy az egész család együtt legyen. Fontos, hogy az előkészületekbe vonják be a kicsiket. Ez segíthet az egészséges étkezési szokások kialakításában is. De ha szerepet, felelősséget kapnak a gyerekeknek akkor mást is tanulhatnak.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása