Játszóvilág Egyesület

A Játszóvilág Egyesület célja, hogy fölhívja a figyelmet az együttjátszás és a fejlesztő játékok szerepére a gyermekek és családok életében. Fontosnak tartjuk a gyermekek szellemi, szociális és érzelmi fejlődését és meggyőződésünk, hogy ehhez nagyban hozzájárulnak a kreatív fejlesztő játékok és a közös játszással eltöltött idő. Ezt szakmai kiadványokkal is alátámasztjuk, illetve kampányaink és pályázataink segítségével fölhívjuk az emberek figyelmét ennek jelentőségére.

Facebook

Friss topikok

Címkék

1930-as évek (1) 1950-es évek (2) agresszió (1) ajándék (1) általános iskola (1) angyal (1) babaház (1) babák (1) Barbie (1) barkácsolás (1) barlang (1) betű (1) cérna (1) család (3) dekoráció (1) drót (1) egészség (1) ellenpélda (2) Építőjáték (1) építőjátékok (1) fejlesztés (8) fejlesztő játék (1) Fejlesztő játékok (3) fejlesztő játékok (4) fejlődés (1) fenyőfa (1) festés (1) fiatal (1) finommozgás (1) Forbes (2) G.I.Joe (1) gimnázium (1) gomb (1) gyakorlás (2) gyakorlat (1) gyerek (14) gyerekek (2) gyermek (5) gyöngy (1) gyurma (1) hivatás (1) hobbi (1) hópehely (1) hullahopp (1) írás (1) iskolas (1) játék (15) játékkatonák (1) Játékok (1) játékok (2) játékprogramok (1) Játéktörénet (1) Játéktörténet (4) játéktörténet (3) kaland (1) kapcsolat (1) karácsony (3) karácsonyfa (1) karácsonyfadísz (1) készségfejlesztés (2) keszsegfejlesztes (1) készségfejlesztő játék (1) kikapcsolódás (1) kirándulás (1) kisbaba (2) Klasszikus játékok (1) kontroll (1) kreativitás (1) Kreativitás (1) Kreatív játékok (3) Legendás játékok (1) Lego Friends (1) lélek (1) Magyarország (1) Matematikai készség (1) megoldás (1) Mikulás (1) Nemi szerepek (1) nevelés (4) olló (1) olvasás (1) önfegyelem (1) önkontroll (1) origami (1) ősz (1) óvoda (3) óvodás kor (1) pályaválasztás (1) Papír (1) papír (1) pszichológia (3) ragasztó (1) rajzolás (2) retró (2) rossz (1) rosszalkodik (1) segítésg (1) sport (1) szabadidő (3) szakember (2) számítógép (1) szerepjátékok (1) színezés (1) szókincs (1) szülő (1) tanácsadás (1) tanulás (3) tanuló (1) Társasjáték (1) technika (1) tél (1) televízió (1) Térlátás (1) TOTY (1) Toy Industry Association (1) tudományos játék (1) túra (1) ünnep (1) ünnepek (1) videojáték (1) vízesés (1) zaj (1) Zsírkréta (1) Címkefelhő

Játék az élet

2013.02.12. 09:07 Játszóvilág Egyesület

A múlt század legendás játékait áttekintő sorozatunkban a hatvanas éveknél időzünk kicsit. A korábban már bemutatott G.I. Joe bábuk és a mágneses rajztábla mellett néhány érdekes társasjátékkal, szörnyecskékkel és egy elektromos sütővel a ajándékozta meg a gyerekeket.

Több máig ismert és kedvelt társasjáték gyökerei erednek a hatvanas évekből. Az Élet játéka (Game of Life), legalábbis eredeti változata, 1960-ban már egészen pontosan századik születésnapját ünnepelte. Az amerikai Milton Bradley eredetileg sakktábla-szerű pályán zajló játékában az ember életútjának főbb eseményei elevenednek meg, az iskolai tanulmányoktól a családalapításon át az időskori visszavonulásig (nyugdíj akkortájt még nemigen létezett). Az eredeti játékot legfeljebb hatan játszhatták egyszerre.

Bradley leginkább kőnyomatok készítéséből élt a játék megalkotása előtt. Leghíresebb, keresett nyomtatványa Abraham Lincoln elnököt ábrázolta, szakáll nélkül. Később azonban a kereslet drámaian visszaesett, amikor az államférfi dús arcszőrzetet növesztett. Így Bradleynek újítania kellett. Az 1860-ban megtervezett játékban a cél a „derűs öregkor”, azaz a jobb felső mező elérése volt a cél, úgy, hogy közben száz pontot összeszedett a játékos. A véletlent egy dobókockára is emlékeztető, rögzített tengely körül pörgethető szerencse-hordó emelte be a játékmenetbe. Így a játékosok nem feltétlenül lettek kongresszusi képviselők vagy sikeres üzletemberek, mert ugyanilyen könnyen börtönbe is kerülhettek, vagy épp öngyilkosokká is lehettek. A játék hamar igen népszerű lett, számos újrakiadást élt meg, de már első évében 45 ezer példányban talált gazdára, gyorsan felfuttatva a gyártó Milton Bradley Companyt is.

Az 1963-as centenáriumi újrakiadás számos változást hozott. Egyrészt, a kockás táblát körpályára cserélték, a véletlent pedig egy szerencsekerék jelenítette meg. A játékban a család, a munkahely és a tőzsde világa is szerepet kap. Státuszszimbólumokat halmozhatunk fel, vagy épp mindent elveszíthetünk a tőzsdén, hogy a végén gondtalanul költsük a milliókat nyugdíjas éveinkben, vagy épp egy idősek otthonában nyomorogjunk.

A játék népszerűsége az újrakiadást követően új magasságokba emelkedett. Számtalan apróbb módosítás mellett kiadták kártyával játszható változatban. Sőt, azóta az eredeti változat mellett elérhető számítógépen, jétékkonzolokon, valamint okostelefonokon is lehet vele játszani.

(folytatjuk.)

Via: Forbes, National Toys Hall of Fame, Wikipedia

 

Szólj hozzá!

Címkék: Társasjáték Legendás játékok Játéktörténet

A bejegyzés trackback címe:

https://jatszovilag.blog.hu/api/trackback/id/tr635522207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása